Nytt masseslakt på børsen

Publisert: 27. oktober 2008 kl 11.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I Hongkong endte Hang Seng indeksen ned nesten 13 prosent i morgentimene mandag, mens Nikkei indeksen i Tokyo falt 6,3 prosent til det laveste nivået på 25 år.
Shanghaibørsen faller 7 prosent - Singapore ned 8 prosent.
Kursen på japanske yen fortsetter å styrke seg og fører til at asiatiske eksportbedrifter må skru resultatforventningene kraftig ned.
Sentralbanken i Sør-Korea har mandag foretatt det kraftigste rentekuttet noensinne med 0,75 prosentpoeng i styringsrenten, til 4,25 prosent.
I Asia frykter investorene at myndighetene må inn med mer penger i finansselskapene for å hindre at markedet bryter sammen.

Panikk

- I et marked som dette, som beveger seg uten noen fornuftig forklaring, er det ingen som vet hva som skjer i morgen, sier strateg Yoshinori Nagano hos Daiwa Asset Management til Bloomberg News.
- Derfor er folk redde for hva som ligger foran dem og selger alt de kan for å unngå tap, sier Nagano.

Bankslakt

I Europa er det i første rekke bankene som får gjennomgå.
Deutsche Postbank stuper nærmere 15 prosent etter å ha lagt frem kvartalstall som viser et tap på 550 millioner dollar.
I Belgia faller forsikringsgruppen KBC 10 prosent etter meldingen om at selskapet må selge aksjer for 4,4 milliarder dollar for å skaffe ny kapital.
I Nederland melder forsikringsselskapet Aegon at det vil benytte seg av myndighetenes krisefond, og i Sverige melder Swedbank at banken vil selge rettigheter for 1,6 milliarder dollar for å styrke egenkapitalen. Swedbankaksjen ramler over 10 prosent på Stockholmsbørsen.
Islandske Kaupthing Bank er mandag gått over i historien som den første europeiske banken som ikke klarer å innfri sine forpliktelser i det japanske obligasjonsmarkedet.

Valutakrasj

Valutaene i flere øst-europeiske og asiatiske land stuper som følge av den sterke yen- og dollarkursen.
G7-landene har i dag sendt ut en pressemelding der de uttrykker sterk bekymring for den stigende japanske valutakursen og opplyser at den japanske regjeringen er klar til handle om nødvendig.
Men pressemeldingen fra G7-landene har liten effekt.
- Å sende ut en melding som dette er et tegn på at man har feilet i forsøket på å intervenere, sier professor Eisuke Sakakibara ved Waseda University i Tokyo til Bloomberg News.
- Den japanske regjeringen kan ha rådført seg med sine samarbeidspartnere i EU og USA og klarte ikke å overbevise dem om å gripe inn, sier professoren.

Saken fortsetter under annonsen

Oljekrasj

Prisen på nordsjøolje faller under 60 dollar fatet mandag.
De store oljeselskapene BP, Shell og Total er ned mellom 6 og 7 prosent.
- Fallet i råvareprisene til tross for produksjonskutt viser hvor svak OPEC er i disse omgivelsene, sier investeringsdirektør Justin Urquhart Stewart hos Seven Investment Management til CNBC.
- Det viser hvor lav den globale etterspørselen er blitt. Investorene er ikke overbevist om at det vil snu med det første, sier Stewart.
- Vi har gått fra finansielle bekymringer til realøkonomiske bekymringer, sier investeringsdirektør Roland Lescure hos Groupama Asset Management til Bloomberg News.
- Vi ser etter en retning i økonomien. Problemet er at fallet i aksjemarkedet fører til flere fall. Det er knyttet til tvangssalg, sier Lescure.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures peker skarpt ned, og signaliserer nytt fall på Wall Street i ettermiddag.

"A bat out of hell"

Hovedindeksen på Oslo Børs faller i takt med resten av det internasjonale markedet.
Tungvektere som StatoilHydro,Yara, REC, Frontline og Orkla faller alle henholdsvis 6,60, 5,76, 16,22, 1,65 og 10,85 prosent.
Det lille oljeselskapet Revus, derimot, spretter ut av gjørma som en flaggermus i helvete etter at tyske Wintershall har budt 740 millioner dollar for selskapet.
Revusaksjen er opp nærmere 120 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 7,20 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 20 i København er ned 5,49 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 5,83 prosent.

FTSE 100 i London er ned 4,71 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 3,40 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 6,34 prosent.

Olje og gull ned

Nordsjøolje omsettes for 60,47 dollar fatet - ned 1 dollar og 58 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 717 dollar per unse - ned 13 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 7,0945 kroner. En euro noteres til 1,2453 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.