138372181_wall_.jpg

Nytt finansfall på Wall Street

Publisert: 17. november 2008 kl 22.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Citigroup, varsler at selskapet vil si opp ytterligere 50 000 ansatte i et nytt forsøk på å kutte kostnader etter tap på mer enn milliarder dollar.
Bankens markedsverdi er redusert med 69 prosent i 2008 etter fire kvartal på rad med underskudd.
De nye oppsigelsene kommer på toppen av de 23 000 som Citi gjennomførte i fjor.
Bankgiganten vil i tillegg redusere utgiftene med 20 prosent, og har allerede kvittet seg med over 20 prosent av eiendelene side første kvartal i år.
Men Wall Street begynner å tvile på måten Citi-sjefen Vikram Pandit håndterer krisen i selskapet på.

Masseoppsigelser

Daily Telegraph skriver at USAs nest største bank JPMorgan Chase planlegger å sparke tusenvis av ansatte.
Også Goldman Sachs har planer om å reduserer arbeidsstyrken med om lag 10 prosent, skriver den britiske avisen.
Så langt har finansselskapene sparket 129 150 ansatte bare i oktober i år. Med de nye varslede kuttene i Citigroup kommer tallet opp i 180 000, ifølge MarketWatch.com

Nye Goldman-beskyldninger

Minst to fondsforvaltere har klaget verbalt til The Loan Syndikation and Trading Association, LSTA, med påstander om at finanshuset Goldman Sachs har drevet udekket shortsalg med gjeldspapirer (for eksempel obligasjoner) som de har solgt til sine kunder, skriver Bloomberg News.
Kundene har tapt penger på at papirene har falt i verdi, mens Goldman har tjent både på verdifallet og salg av gjeldspapirene.
Dersom Goldman har drevet med udekket shortsalg betyr det at selskapet har solgt gjeldspapirer som de ikke eier, kjøpt dem etter de har falt i pris, og deretter levert dem til kjøper.
Ettersom prisene på gjeldspapirer normalt er veldig stabile, har ingen hørt om denne typen shortsalg før.
Men verdien på gjeldspapirer har falt nesten 30 prosent i oktober, og tilsvarer et samlet tap for investorene på rundt 170 milliarder dollar.

"Granatsjokk"

- Investorene har fått granatsjokk av verdifallet på papirene deres, sier konsernsjef Christopher Garman hos kredittresearchbyrået Garman Research LCC.
- På mange måter er de alle sammen visket ut, sier Garman til Bloomberg News.
Verken LSTA eller Goldman Sachs vil kommentere påstandene.
Los Angeles Times avslørte forrige tirsdag et hemmeligstemplet dokument fra Goldman Sachs der de oppfordret sine største kunder til å shorte obligasjoner utstedt av staten California for å tjene penger når de faller i pris.
Goldman Sachs har i 2008 tjent millioner på å bistå California med å selge obligasjoner. Samtidig har de konstruert finansielle instrumenter som gjør det mulig å tjene store beløp når obligasjonene faller i verdi, og markedsført disse instrumentene (Credit-default Swaps) til andre kunder

Saken fortsetter under annonsen

Finansslakt

En rekke finansinstitusjoner sendes ned på Wall Street mandag.
Citigroup er ned 6,5 prosent, JPMorgan Chase er ned 5, Goldman Sachs er ned nesten 4 prosent, National Citicorp faller 6 prosent og PNC Financial Services faller 5 prosent.
Forsikringsselskapene Genworth Financial og Hartford Financial Services er ned henholdsvis 3 og 20 prosent etter å ha annonsert at de vil kjøpe hver sin mindre bank for å få tilgang til myndighetenes kriseprogram, TARP.

- Når alt kommer til alt så har vi en økonomi som svekkes, resultatene faller og aksjene følger etter, sier porteføljeforvalter David Ellison hos FBR.
- Spørsmålet er: På hvilket tidspunkt er aksjene verdt å kjøpe? Jeg tror det ennå er et stykke igjen å gå fordi vi ikke har sett den fulle effekten av den økonomiske nedbremsingen, sier Ellison til CNBC.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 2,58 prosent.

Dow Jones er ned 2,63 prosent.

Nasdaq Composite er ned 2,29 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 5,90 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 4,28 prosent, til 69,15 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 2,90 prosent.

Olje og gull ned

WTI-olje omsettes for 55,04 dollar fatet - ned 2 dollar.

Gull omsettes for 734,50 dollar per unse - ned 8 dollar.

En dollar noteres til 7,0072 kroner. En euro noteres til 1,2646 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske markedene her.