138372419_kurs_.jpg

Mot globalt børskrakk

Publisert: 24. oktober 2008 kl 11.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Børsene i Asia opplevde et regelrett aksjekrakk i natt med børsen i Sør-Korea ned over 10 prosent og Japan og Hongkong ned henholdsvis 9,6 og 8,3 prosent.
Det japanske aksjemarkedet ligger nå på det laveste nivået siden 1982 etter at verdens største elektronikkprodusent, Sony, kutter resultatanslaget for inneværende år med 57 prosent.

- Ute av kontroll

En rekke av de asiatiske industrikjempene som Mazda, Panasonic, Nippon og Canon krasjer. Aksjene er ned mellom 10 og 16 prosent.
Kursen på japanske yen er nå den høyeste på 13 år, noe som betyr at de asiastiske eksportbedriftene mindre betalt for sine varer i utlandet.
- Finansmarkedene har krasjet og er ute av kontroll, sier administrerende direktør Yuji Ogino hos Meiji Dresdner Asset Management til Bloomberg News.
- Dette krasjet er ulikt noe jeg har erfart siden jeg startet i denne bransjen på slutten av 80-tallet, og det er vanskelig å finne måter til å holde ut situasjonen, sier Ogino.

- Vanskelig å finne ord

I Europa følger markedet den samme utviklingen. Den regionale indeksen Dow Jones Stoxx 600 ramler over 8 prosent i formiddag, mens verdensindeksen MSCI World Index er ned 4 prosent og ligger an til det største årlige fallet i historien.
- Panikken er nå på et nivå vi ikke har sett før, sier analysesjef Christian Gattiker hos Bank Julius Baer & Co til Bloomberg News.
- Det er vanskelig å sette ord på situasjonen akkurat nå, sier Gattiker.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures viser en skarp negativ utvikling og signaliserer et nytt mareritt når det amerikanske markedet åpner på Wall Street i ettermiddag.

Volvo krasjer

Saken fortsetter under annonsen

Det er i første rekke bilprodusentene, flyselskaper og råvareprodusenter som trekker Europa ned.
PSA Peugeot Citroen stuper over 10 prosent etter et negativt resultatvarsel, mens Volvo krasjer fullstendig på Stockholmsbørsen med et fall på nærmere 20 prosent etter å ha kuttet sine resultatestimater.
Air France går rett i bakken etter opplysninger om at Europas største flyselskap neppe vil klare å innfri sine resultatmål.
Og råvareprodusentene Anglo American, Total og Royal Dutch Shell faller kraftig i takt med prisen på de fleste råvarene.

Oljeprisen mot 60

Prisen på nordsjøolje (brent crude) faller under 65 dollar fatet, til tross for at OPEC varsler de vil kutte produksjonen med 1,5 millioner fat per dag.
- Et kutt på én til halvannen milion fat var nogenlunde priset inn allerede, men i det siste har vi sett at oljeprisene følger aksjemarkedet mer enn hendelsene i oljemarkedet, sier oljeanalytiker Øivind Munthe-Kaas i Wilhelmsen Premier Marine Fuels til DN.no
At oljeprisen faller til tross for kraftig Opec-kutt overrasker ikke.
- Det er skepsis til hvor mye som faktisk kuttes, én ting er hva Opec sier de vil kutte, en annen ting er hva de faktisk kutter, sier Munthe-Kaas.
På Oslo Børs er StatoilHydro ned 8 prosent.
Yara, Frontline og SeaDrill faller henholdsvis 9,83, 11,57 og 8,09 prosent.

Flukt fra fond

En rekke aksjefond dumper sine porteføljer i panikk og bidrar til å presse Oslo Børs videre ned.
- Det som helt klart er hovedgrunnen er at det fortsatt er en betydelig mengde kapital som forlater børsen, sier meglersjef Fredrik Cappelen i SEB Enskilda til DN.no.
- Det er fortsatt innløsninger i fond, hedgefond og livselskaper som justerer ned porteføljene sine. Det er hovedgrunnen til at de globale børsene faller, sier Cappelen.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 9,14 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

OMX 20 i København er ned 7,68 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 9,07 prosent.

FTSE 100 i London er ned 8,06 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 9,05 prosent.

CAC 40 i Paris er 8,92 prosent.

Olje og gull kraftig ned

Nordsjøolje omsettes for 61,79 dollar fatet - ned 4 dollar og 13 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 686,80 dollar per unse - ned 27 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 7,0771 kroner. En euro noteres til 1,2542 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.