138372474_oslo_.jpg

Lettskyet, men pent på børsen

Publisert: 21. oktober 2008 kl 12.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp mer enn 3 prosent ved lunsjtider tirsdag.
Det europeiske aksjemarkedet stiger på stadig økende optimisme - men oljeprisen har snudd ned.
StatoilHydro er likevel opp 4,52 prosent.

Men det er to andre tungvektere som er i fokus i dag.
REC har lagt frem sine kvartalstall som viser et resultat før skatt på 1,76 milliarder kroner, mot 57 millioner i tredje kvartal i fjor.
Likevel er markedet skuffet. Det skyldes at både inntekter og driftsresultat er mindre enn forventet.
- Driften var svakere, og REC Solar sliter med produksjonsvolumene, skriver analytiker Viktor E. Jacobsen i SEB Enskilda i et analysenotat.
Han peker på at REC nedjusterer guidingen for waferproduksjonen i 2008 med seks prosent. I tillegg nedjusteres produksjonsmålene for Rec Solar.
REC-aksjen faller 6,14 prosent.

Aluminiumsgiganten Hydro legger frem et resultat på 434 millioner kroner i siste kvartal - langt under forventningene på rundt 1,8 milliarder.
- Den globale finanskrisen og usikkerheten i de globale råvaremarkedene har påvirket våre resultater for tredje kvartal, og vil fortsette å gjøre det i kvartalene som kommer, opplyser konsernsjef Eivind Reiten i en børsmelding.
Men nedgangen skyldes hovedsakelig sesongmessig lavere etterspørsel i svakere markeder og fortsatt kostnadspress på innsatsfaktorer oppstrøms, skriver Reiten.
Hydro nedjusterer sine markedsutsikter. Dette burde imidlertid ikke komme som noen overraskelse ettersom Alcoa gjorde det samme for to uker siden, skriver Bengt Jonassen i Glitnir Securities i et analysenotat, og mener enhver svekkelse i Hydro-kursen i dag vil være en kjøpsmulighet.
Hydro er så langt ned 7,31 prosent.

De europeiske børsen fortsetter opp for tredje dag på rad etter at myndighetene Frankrike har annonsert at de vil investere 14 milliarder dollar i landets bankvesen.
I tillegg meldes det fra USA at en ny økonomisk stimulipakke er på vei.
- Sentimentet er allerede begynt å bli litt bedre i forhold til krisenivået, sier investeringsdirektør Lucy MacDonald hos RCM Ltd. Til Bloomberg Television.
- Vi ser enorme beløp komme inn for å støtte det finansielle systemet. Alle disse bevegelsene er i riktig retning, sier MacDonald.

Den europeiske markedsrenten (Euribor) fortsetter å synke sakte, og er tirsdag kommet ned på det laveste nivået siden kollapsen i Lehman Brothers.
Også renten på lån i dollar (Libor) fortsetter å falle.

Men førhandelen med amerikanske indeksfutures viser negativ utvikling, og antyder en reaksjon ned på Wall Street i ettermiddag.

Nøkkeltall: Europa

Saken fortsetter under annonsen

OSEBX i Oslo er opp 3,61 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,80 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 3,17 prosent.

FTSE 100 i London er opp 0,87 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,10 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 2,39 prosent.

Olje og gull ned

Saken fortsetter under annonsen

Nordsjøolje omsettes for 71,56 dollar per fat - ned 47 cent.

Gull omsettes for 784,10 dollar per unse - ned 5 dollar og 90 cent.

En dollar noteres til 6,6936 kroner. En euro noteres til 1,3241 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.