138372581_wall_.jpg

Kvelertak på Wall Street

Publisert: 9. oktober 2008 kl 23.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Renten på tre måneders lån i pengemarkedet (Libor) økte torsdag til 4,75 prosent. Opp fra 4,52 prosent i går til det høyeste nivået hittil i år.
Renten på en måneds Libor er svakt ned, men er fremdeles mer enn dobbelt så høy som for fire uker siden.

Den såkalte TED-spread'en, som er forskjellen på tre måneders Libor og renten på tre måneders statssertifikat, nådde nytt rekordnivå torsdag på 4,14 prosent. TED spread'en indikerer bankenes vilje til å ta risiko. Jo større spread, jo større risikoaversjon.

En annen indikator - Libor-OIS spread'en - har også gått til rekordnivå, og ligger nå på 3,46 prosent. Libor-OIS spread'en måler hvor mye kontanter som er tilgjengelig i interbankmarkedet og blir brukt til å fastsette lånerentene. Jo større spread, jo mindre penger er tilgjengelig.

Frykten slipper ikke taket

- FED har gjort mye for å smøre økonomien, men likevel fortsetter lånemarkedet å kveles, sier analytiker Kim Rupert hos Action Economics til CNNMoney.com.
- Som sagt før; det er et spørsmål om tillit, og så langt har ikke all verdens penger klart å minske frykten blant lånegiverne, sier han.
På NYSE stuper tungvektere som General Motors og Ford henholdsvis 20 og 10 prosent, forsikringsgiganten XL Capital krasjer 60 prosent og oljegiganten Exxon Mobil er ned 12 prosent.
Det er disse sektorene som ifølge analytikerne kan bli de neste ofrene for det fastlåste lånemarkedet.
Den såkalte "fryktindikatoren" - VIX indeksen - har torsdag gått over 60 poeng for første gang i indeksens historien, og ligger nå på det dobbelte av hva som vanligvis indikerer stor usikkerhet, frykt og volatilitet i markedet.

Shorthandlerne tilbake

Finansaksjene som gruppe faller ned til det laveste nivået på 12 år etter at det midlertidige forbudet mot shorthandel av finansaksjer ble opphevet i dag. Det betyr at tradere igjen kan spekulere i fallende aksjekurser.
Morgan Stanley og Wachovia klasker umiddelbart ned over 20 prosent, mens Wells Fargo og Citigroup ramler henholdsvis 15 og 10 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi flyr i blinde

- Dette er en katastrofe. Jeg kan ikke kalle det noe annet, sier administrerende direktør Dave Rovelli hos Canaccord Adams til CNBC.
- Man skulle tro at et fall få 1 300 poeng i løpet av ukens tre første dager var en kapitulasjon. Men ingen ønsker å eie aksjer nå, Det er bare en konstant negativ energi, sier Rovelli.

- Ingen som lever i dag har opplevd markedsforhold som dette. Folk flyr i blinde, sier forvalter Robert Schaeffer hos Becker Capital Management til Bloomberg News.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 7,62 prosent.

Dow Jones er ned 7,33 prosent.

Nasdaq Composite er ned 5,47 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 10,28 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 11,11 prosent, til 63,92 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 8,51 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-olje omsettes for 84,79 dollar fatet - ned 4 dollar og 15 cent.

Gull omsettes for 917 dollar per unse - opp 10 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 6,1915 kroner. En euro noteres til 1,3602 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske markedene her.