138372709_nysen.jpg

Historisk på Wall Street

Publisert: 25. september 2008 kl 21.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Det har ikke skjedd tidligere at en amerikansk president har bedt to konkurrerende presidentkandidater om hjelp til å løse en krise.
President George W. Bush innkalte torsdag den republikanske presidentkandidaten John McCain og demokraten Barack Obama til rådslagning i Det Hvite Hus.
Etter møtet sa McCain at han avbryter valgkampen inntil krisen er løst, og oppfordret Obama til å gjøre det samme. - Nå er det på tide at begge partier setter seg ned og blir enige for å løse dette problemet, sa McCain.
Barack Obama har derimot signalisert at han fortsetter valgkampen som planlagt.

Men få timer etter møtet mellom Bush, Obama og McCain opplyste formannen i Senatets bankkomité, Chris Dodd, at både demokrater og republikanere var blitt enige om grunnprinsippene i redningsplanen, og at en endelig avtale kan komme på plass i løpet av et par dager.
Senatoren ville ikke avsløre hva enigheten går ut på.
Ifølge CNN vil skattebetalerne bli beskyttet i den avtalen som skal være inngått.
Den største økonomiske kriseplanen i USA siden 30-tallet skal nå godkjennes av Senatet og underskrives av president Bush.

Investorene på Wall Street er lettet over at 700-milliardpakken nå ser ut til å bli en realitet, og de fleste aksjene stiger i kurs.
Alle de 10 sektorene i S&P's 500 indeksen legger på seg.
Men alvoret i situasjonen blir også understreket torsdag av nye tall som viser at salget av boliger har falt til det laveste nivået på 17 år, og tall som viser et kraftigere enn forventet fall i det private forbruket.

Flere økonomer er dessuten usikker på hvilke bivirkninger krisetiltakene kan få.
- Denne krisen kan resultere i en periode med deflasjon. Og det betyr åpenbart en forlenget, alvorlig - ikke resesjon, men depresjon, sier sjeføkonom Peter Cardillo hos Avalon Partners til TheStreet.com.
- Men planen er tross alt ikke uten en prislapp. Det betyr at seddelpressen i finansdepartementet vil kjøre på alle sylindre, som betyr at at inflasjon fortsatt vil være et problem. Men det er det minste av de to onder, sier Cardillo.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 2,16 prosent.

Dow Jones er opp 2,10 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Composite er opp 1,71 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 2,35 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 6,42 prosent, til 32,93 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 0,42 prosent.

Olje opp - gull ned

WTI-olje omsettes for 106,99 dollar fatet - opp 1 dollar og 26 cent.

Gull omsettes for 878,80 dollar per unse - ned 16 dollar og 20 cent.

Saken fortsetter under annonsen

En dollar noteres til 5,6591 kroner. En euro noteres til 1,4606 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.