138372265_dolla.jpg

Hedgefond i krisemodus

Publisert: 9. november 2008 kl 21.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Oktober er gått over i historien som en av de verste månedene i finansmarkedet noensinne.
Aksjemarkedene falt mellom 15 og 20 prosent, og kredittmarkedet kollapset fullstendig.
De såkalte spreadene på obligasjoner utstedt av bedrifter, økte med 151 basispukter i oktober, mens spreaden på usikret gjeld (junk bonds) hoppet 521 punkter til rekordhøye 1617, ifølge CreditSights.
En kredittspread er et derivat som består en salgsopsjon og en kjøpsopsjon knyttet til obligasjoner, og opprinnelig konstruert for å gi en moderat og sikker avkastning.
Mange hedgefond har derimot benytter disse derivatene til å spekulere i kursen på de underliggende papirene (obligasjoner) og tapt store summer.
I gjennomsnitt tapte hedgefondforvalterne 5,43 prosent av forvaltningskapitalen i oktober, og har mistet mer enn 15 prosent så lang i år, ifølge foreløpige estimater fra Hedge Fund Reseach.
Det går mot det verste året i hedgefondenes historie. Og det vil bli enda verre mener forvalterne, ifølge MarketWatch.com.

Blodbad

Hedgefondforvalter Seth Klarman skriver til sine klienter av den økonomiske nedturen kan bli utvidet og ondskapsfull.
- Kollapsen i finansmarkedet og myndighetenes bailouts gjør oss kvalm, skriver han og sier at det trolig vil bli flere blodbad.
Klarman spår at dollaren vil svekkes og valutaens regime som verdensreserve kan være over. På lengre sikt kan de amerikanske rentene øke som følge av at utenlandske investorer må lokkes til å investere i amerikanske papirer, mener Klarman og legger til at myndighetens massive bailouts av finansinstitusjoner etter hvert vil gi inflasjonspress, spesielt når økonomien begynner å bedre seg.
Også styreformann i hedgefondet Oaktree, Howard Marks, frykter konsekvensen av myndighetenes redningspakker og rentekutt, og trekker frem 20-årenes hyperinflasjon i Tyskland som eksempel i sitt oktoberbrev til sine investorer.

Sparker til Buffett

- Vær forsiktig med å kjøpe noe som helst i disse dager, skriver Kyle Bass i Hayman Advisors.
- Det vil komme en tid for å kjøpe aksjer, fortsetter han, men den tiden ligger noen år frem i tid når de sterke har overlevd de svake, når arbeidsledigheten når 10 prosent og USAs brutto nasjonalprodukt har falt 4 - 5 prosent eller mer, skriver Bass, og kommer med et spark til Warren Buffett som oppfordrer folk til å kjøpe aksjer i amerikanske virksomheter.
- Mr. Buffett har nok penger og råd til å la sine investeringer falle 50 prosent i verdi, og likevel fly rundt i sitt private jetfly og leve på samme måte som han er vant til, skriver han.
- Har du nok kapital igjen til å kunne halvere beløpet og likevel leve som du har gjordt de siste årene? Jeg har ikke.

- Har ikke peiling

Grunnleggeren av Colony Capital, Thomas Barrack skriver til sine klienter at den økonomiske krisen viser hvor komplisert det økonomiske systemet er blitt, og hvor vanskelig det vil bli å få det til å fungere igjen.
- Jeg har absolutt ingen peiling på hvordan interaksjonen i det globale finanssystemet fungerer. Jeg har tidligere funnet trygghet i å tro at "de andre" forstod det, skriver Barrack.
- Det vi nå alle innser er at ingen forstår det, og at ingen noensinne har forstått det.
- Den nåværende krisen er større, mer komplisert, mer volatil, mer sammensatt og mer global enn noen hadde forventet, mener Thomas Barrack.

Saken fortsetter under annonsen

Deprimert

Stemningen i hedgefondindustrien er rett og slett deprimerende og sammenlignes med en begravelse, av The Maverick Fund som har tapt mellom 15 og 40 prosent av kapitalen i tredje kvartal i år.
- Jeg klarer ikke å finne ord som kan beskrive den skuffelse, skam og det sjokk vi føler i forhold til disse resultatene, skriver forvalter Lee Ainslie i The Maverick Fund til sine kunder.
Men en så stor grad av pessimisme kan også være et tegn på kapitulasjon, og at markedet har nådd en bunn.
Og noen er også begynt å fiske etter aksjer de mener er billige nok til å kunne diskontere de pessimistiske prognosene.

Handler om å overleve

- I det tredje stadium av et "bear market" er alle enige om at tingene bare kan bli verre. Jeg er ikke i tvil om at vi har nådd det tredje bear market stadium, skriver Howard Marks hos Oaktree.
- Det betyr ikke at markedet ikke kan falle videre, eller at et bull market er i emning, men det er absolutt en god tid til å plukke opp restene, påpeker Marks.
Lee Ainslie hos Maverick hevder han aldri før har sett så mange overvurderte og undervurderte aksjer på samme tid, og mener det gir gode muligheter for hedgefond til å både "shorte" og "go long" i aksjer.
- Det aller viktigste målet akkurat nå er ganske enkelt å holde ut den unike turbulensen for å være i posisjon til å utnytte det langt mer produktive miljøet som eksisterer på den andre siden av dette marerittet, avslutter Lee Ainslie.