138372387_goldm.jpg
Goldman Sachs Tower. Jersey, New York.

Fanget i eget spill?

Publisert: 28. oktober 2008 kl 20.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Etter at Porsche i helgen opplyste at de hadde sikret seg aksjemajoriteten i Volkswagen har aksjene i det tyske folkevognkonsernet skutt opp flere hundre prosent.
VW-aksjen var opp 150 prosent i går, og fortsatte opp 90 prosent i dag tirsdag.
Årsaken er at det har oppstått en såkalt "shortskvis" - det betyr i praksis at kortsiktige investorer som har satset på at VW skulle falle i kurs må innfri sine forpliktelser med tap.
Mangelen på VW-aksjer - shortskvis - var en vesentlig årsak til at DAX indeksen i Frankfurt steg 11 tirsdag formiddag.
Volkswagen var i noen minutter verdens høyst prisede aksjeselskap foran oljegiganten ExxonMobil.
Ifølge CNBC faller aksjekursene til to av de største investeringsbanken på Wall Street, Goldman Sachs og Morgan Stanley etter mistanke om betydelige tap på spekulativ shorthandel i Europa.

Lånte aksjer

Shorthandel innebærer vanligvis at man selger en aksje man har lånt, for så å kjøpe den tilbake når den har falt til en mye lavere pris. Deretter levers aksjen tilbake til opprinnelig eier. Shorthandleren har tjent kursforskjellen.
Shorthandel med finansaksjer er blitt holdt frem som en vesentlig årsak til at flere amerikanske storbanker har gått over ende.
Deriblant Morgan Stanley som bare for et par uker siden ble kjøpt opp av det japanske finanskonsernet Mitsubishi UFJ etter voldsomme kursfall.
Det som skjer med VW-aksjen er derimot et eksempel på hva som kan skje når shorthandlere taper veddemålet, og må kjøpe tilbake aksjen for mer enn de har solgt den for.

Rykter?

I forbindelse med shorthandelen undersøker amerikanske myndigheter om noen aktører har manipulert aksjekursene til sin fordel ved hjelp av falske rykter.
Tirsdag har de versert flere rykter om Goldman Sachs sin mulige eksponering mot Volkswagen.
Goldman vil i følge CNBC ikke kommentare saken, men kilder på innsiden i banken sier til nyhetsbyrået at selskapet ikke har betydelige tap knyttet til Volkswagen.
Et talsmann for Morgan Stanley sier til Reuters at banken ikke har noen eksponering mot VW, men at det ikke nødvendigvis betyr at man ikke har en shortposisjon mot aksjen.
Likevel faller Goldman og Morgan Stanley henholdsvis 6 og 12 prosent på Wall Street på grunn av mistanken om at bankenes meglere er fanget på feil side av Volkswagen-handelen.

Nytt bjørnerally

De ledende amerikanske aksjeindeksene har tar en heftig tur oppover tirsdag.
Men det er få som tror oppturen vil vare.
- Ofte når du ser markedet bevege seg, prøver du å finne noe årsaker til bevegelsene, sier analytiker Richard Sparks hos Schaeffer's Investment Research til TheStreet.com.
Sparks mener dagens opptur er enda et midlertidig "bjørnerally" i en nedadgående trend og at det ikke handler om at aksjene er billige eller spekulasjoner i nytt rentekutt fra FED i onsdag.
- Hvis ikke rallyet forsterkes over en lengre periode, anser jeg det ikke som meningsfylt, sier analytikeren.

Saken fortsetter under annonsen

- Stoler aldri på et rally

- Håpet er at vi er utvasket, sier president Chip Halon i Delta Global Advisors.
- Årsaken til at markedet ikke kan gjøre et lengre rally over tid er at investorene ikke kan stole på at det holder, sier Halon og påpeker at finanskrisen kan blomstre opp igjen etter en kollaps i markedet for næringseiendommer som historisk sett følger etter boligmarkedet.
På den annen side mener Halon at aksjene er dramatisk oversolgt på disse nivåene.
- De kan gjøre et rally når som helst og det kan bli virkelig stort.
- Likevel synes jeg det er riktig å si at investorene ikke stoler på noe rally. Vi er ikke ferdig ennå, avslutter Chip Holan.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 6,98 prosent.

Dow Jones er opp 6,91 prosent.

Nasdaq Composite er opp 5,92 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 6,68 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 12,93 prosent, til 69,71 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 2,54 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-olje omsettes for 63,12 dollar fatet - ned 10 cent.

Gull omsettes for 745,60 dollar per unse - opp 2 dollar og 70 cent.

En dollar noteres til 6,320 kroner. En euro noteres til 1,2662 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.

Saken fortsetter under annonsen