138372405_kurs_.jpg

Danske banker: - Steng børsen!

Publisert: 27. oktober 2008 kl 14.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Både Danske Bank og Saxo Bank ser for seg at aksjemarkedene snart kan bli lukket.
Hvis børspanikken fortsetter risikerer man en total nedsmeltning i markedet og en dyp resesjon av hittil ukjent størrelse, skriver børsen.dk.

Kritisk punkt

- Vi nærmer oss et kritisk tidspunkt hvor det vil være godt med en time-out i markedet, sier aksjestrateg Morten Kongshaug i Danske Bank til nettstedet.
- Fortsetter vi uken ut med daglige fall på 2 til 4 prosent er det nødvendig å lukke markedet. I så fall er vi gått fra panikk til total kapitulasjon, sier markedsstrateg Christian Tegllund Blaabjerg i investeringsbanken Saxo Bank.

- Børsstopp er ikke nok

Men Morten Kongshaug i Danske Bank påpeker at en midlertidig stengning av børsen isolert sett ikke løser problemene.
- Det er ikke nok å bare stenge børsen for å bremse panikken og kjøle hodene. Sentralbanker, tilsynsmyndigheter og politikere må ha en plan for hva som skal skje under en eventuell time-out, sier han.
Ifølge den danske strategen kan aksjekursen fortsette å falle kraftig selv om børsene lukkes fordi kursene fortsetter å bevege seg selv om de åpne markedene lukkes.
- Vi risikerer en resesjon så dyp som ingen har sett før, sier han.

- Lukk Wall Street

Den amerikanske økonomiprofessoren Nouriel Roubini skriver på sin hjemmeside at amerikanske myndigheter blir nødt til å stenge aksjemarkedet på Wall Street i minst en uke.
- Vi har nådd et skremmende punkt hvor markedets dysfunksjon har en destruktiv effekt på det finansielle systemet - og det som verre er; på realøkonomien, skriver Roubini som blant annet foreslår at sentralbankene verden over senker styringsrenten til 1,5 prosent, garanterer for alle bankinnskudd og avvikler insolvente finansinstitusjoner mens de solvente hjelpes med delvis nasjonalisering.

Saken fortsetter under annonsen