Børsmassakren fortsetter

Publisert: 8. oktober 2008 kl 12.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Etter nok en heftig nedtur på Wall Street i går, falt den japanske Nikkei-indeksen nesten 10 prosent i natt, og onsdag følger de europeiske børsen etter med fall på mellom 4 og 7 prosent.
Den amerikanske sentralbanken pøste enda mer dollar inn i markedet i går og annonserte nye krisetiltak. I dag følge britiske myndigheter opp med en krisepakke på 200 milliarder pund for å redde britiske banker.
Men både banker og markedet generelt fortsetter å falle.

Førhandelen med amerikanske indeksfutures viser også negativ utvikling og kan tyde på at fallet på Wall Street vil forsterkes ytterligere i ettermiddag.

Kapitulasjon

- Investorene kapitulerer, sier fondsforvalter Oumkaltoum El Ouarti hos KBL Richelieu Gestion til Bloomberg News.
- Det er en tillitskrise. Vi trenger tiltak på globalt plan, sier El Ouarti.

- Tilførselen av likviditet vil forhåpentligvis bedre tilgangen på kreditt i lånemarkedet på kort og mellomlang sikt. Håpet er at det vil kickstarte banksektoren og bringe noe av den nødvendige tilliten til finanssystemet tilbake, sier salgssjef Chris Hossain hos ODL Securities til CNBC.
- Men det er risiko for at det ikke virker, så hva gjør vi da? Et koordinert globalt rentekutt synes å være det neste logiske trekk, men utover det er det ikke mye vi kan gjøre, legger han til.

Oslo Børs halvert

Verdien av aksjene på Oslo Børs er nå halvert siden all-time-high-noteringen på 525,75 poeng 19.juli i fjor.
Oljeprisen fortsetter å falle onsdag på frykt for lavere global etterspørsel. Hovedindeksen stupte nesten 10 prosent etter børsåpningen i dag, men har senere hentet inn igjen det meste av dagens fall.
- Etterspørselsødeleggelsen skjer i alle utviklede land, med forbruksfall på tre til fire prosent. Kredittkrisen tvinger traderne til å redusere sine posisjoner ettersom de ikke har tilgang til kreditt, sier Tobias Merath hos Credit Suisse, ifølge TDN Finans.
StatoilHydro faller 3,00 prosent.
Yara faller 4,78 prosent,REC ramler 3,98 prosent, SeaDrill ned 7,38 prosent, Golden Ocean ned 6,10, Orkla ned 1,98, Cermaq ned 5,06 og DnB NOR er ned 4,30 prosent.
- Det er ganske trist her. Med avslutningen i USA i går, Asia i natt og elendig tall fra Alcoa etter børsslutt i går, så blir det sånn, rapporterer meglersjef Hans Jacob Lugg i Handelsbanken Capital Markets til E24.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 0,25 prosent.

OMX 20 i København er ned 6,54 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 3,22 prosent.

FTSE 100 i London er ned 3,12 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 4,88 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 4,11 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje ned - gull opp

Nordsjøolje omsettes for 81,95 dollar fatet - ned 2 dollar og 71 cent.

Gull omsettes for 913,50 dollar per unse - opp 31 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 6,1208 kroner. En euro noteres til 1,3687 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske markedene her.