138372322_oslo_.jpg

Børsen: Årets kjøpssignal

Publisert: 4. november 2008 kl 13.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Aksjemarkedet klatrer markert i forkant av tirsdagens historiske presidentvalg i USA.
Selv om markedet ikke bryr seg så mye om det er Obama eller McCain som vinner, kan den endelige avgjørelsen markere starten på tidenes børsopptur.
- Investorene teller ned timene før valget og girer opp for all dramatikken, sier strateg Bernard McAlinden hos NBC Stockbrokers til CNBC.
- Et klart mandat, den ene eller andre veien, er viktig for aksjemarkedet. Det er en uuttalt oppfattelse i markedet om at tingene ikke er som de skal være, og mitt inntrykk er at folk ønsker en president med energi til å forandre på ting, inkludert markedet, sier McAlinden.

"Full House Buy Signal"

De europeiske strategene hos investeringsbanken Morgan Stanley har i formiddag send ut et såkalt "Full House Buy Signal".
Aksjestrategene viser til den svake PMI indeksen, som måler stemningen blant innkjøssjefene, ISM indeksen som måler nye ordrer i industrien, samt analytikernes salgsanbefalinger. I tillegg er aksjene lavt verdsatt og man har sett en kapitulasjon i enkelte sektorer.
- Tanken er at når både investorer, analytikere og næringslivsledere er kjent med de dårlige nyhetene, er de allerede priset inn i aksjekursene, argumenterer Morgan Stanley-strategen Teun Draaisma i et analysenotat.

Klart for kjemperally

Handelen med amerikanske indeksfutures peker markert opp og antyder at det kan bli et kjemperally på Wall Street i ettermiddag etter hvert som valgdagsmålingene kommer inn.
- Akkurat nå ser det ut til at kampen om Senatet er nesten like interessant som kampen om presidentvervet, sier økonom Rob Carnell hos ING til MarketWatch.com.
- De økonomiske realitetene vil hilse en hver president, og en hver sammensetning i Senatet, velkommen. Og det vil bli en like viktig drivkraft i markedet som valgløftene fra McCain og Obama, sier Carnell.

Bjørnerally?

Aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securuties sier oppgangen kommer av en bedring i kredittmarkedene, og ligner et bear market-rally etter det store fallet vi har opplevd.
Men det er likevel farer som lurer, mener Hermanrud.
- Panikksalget varer gjerne fire til seks måneder. Så kommer det ofte et bear-market rally. Jeg tror vi kommer til å ha en oppgang mot jul, og det er meget sannsynlig at vi ser Oslo Børs i 300 poeng til nyttår, sier Peter Hermanrud til DN.no.
Hermanrud mener det ligger en skjult bombe i at inntjeningsestimatene for norske bedrifter fremdeles er alt for høye.
- Inntjeningsestimatene er det dobbelte av det de burde være, og når markedet innser dette vil det komme en ny smell. Markedet klarer ikke å ta dette innover seg før det er for sent. Smellen vil ta oss tilbake til de nivåene vi er på nå, sier strategen.

Saken fortsetter under annonsen

Oljen opp og solen skinner

Prisen på nordsjøolje har snudd opp i løpet av formiddagen, mye takket være oppgangen i aksjemarkedet som demper frykten for et brutalt fall i etterspørselen.
På Oslo Børs er StatoilHydro opp 2,13 prosent.
Solenergiselskapet REC stråler med en opptur på over 13 prosent, som er en følge av gode tall fra konkurrenten Solarworld, samt oppkjøpsrykter i Sanyo Electric. Det ryktes at Panasonic vil kjøpe Sanyo og begge selskapene stiger kraftig.
- Jeg tror det er veldig positivt for Panasonic. De vil trolig kjøpe dette selskapet for en billig penge, og de vil få en inngang til solenergi-industrien og bli ledende på litium-batterier. Det er akkurat hva de trengte, sier en analytiker til Reuters.

Blant de andre tungvekterne på Oslo Børs er Yara, Telenor og SeaDrill opp henholdsvis 2,02, 3,54 og 6,21 prosent.

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er opp 3,88 prosent.

OMX 20 i København er opp 3,96 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 3,65 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

FTSE 100 i London er opp 1,93 prosent.

DAX i Frankfurt er opp 1,77 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 2,22 prosent.

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 60,73 dollar fatet - opp 25 cent.

Gull omsettes for 738,10 dollar per unse - opp 11 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 6,6876 kroner. En euro noteres til 1,2802 dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.