Dette kan føre til ytterligere børsfall

Publisert: 26. februar 2008 kl 08.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I midten av januar i år ble bunnen nådd på Oslo Børs - i denne omgang. Etter dette har Oslo Børs steget forsiktig. Avbrutt av enkelte fall, har hovedindeksen lagt på seg rundt 13 prosent. I går startet indeksen med en oppgang på 1,6 prosent, før dagen ble avsluttet med et marginalt fall på 0,1 prosent til 424,9 prosent.

Finansavisen melder at eksperter mener at faren ikke er over.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Landsbank1 forteller om sin oppfatning av den største "systemrisikoen" for verdensøkonomien:

- Det jeg tror globalt er den største faren, er at folk forsøker å spare vesentlig mer enn i dag, og slutter å bruke penger. Hvis konsumet svikter, rammes den økonomiske aktiviteten hardt. De fleste selskaper er i siste instans avhengige av privat konsum, sier han til avisen.

- En økning i spareeffekten vil ha en selvforsterkende effekt, og det blir en negativ spiral i forhold til etterspørsel etter varer og tjenester. Når det gjelder Oslo Børs spesielt, er det oljeprisen som vil avgjøre hva som skjer fremover.

- Den norske faren er knyttet til oljeprisen, at vi får en veldig lav oljepris. Men personlig tror jeg oljeprisen vil holde seg på dagens nivå, og mener 80 til 110 dollar per fat er et godt intervall. Så jeg er optimistisk på vegne av Oslo Børs, forteller Andreassen.

Negative nyheter

Saken fortsetter under annonsen

Kollega Harald Magnus Andreassen i First Securities fokuserer på faren for flere negative nyheter:

- Den åpenbare risikoen er selvfølgelig nye indikasjoner på at veksten i USA og andre land svekkes enda mer. Markedene er fortsatt ganske sårbare for negative vekstnyheter, både når det gjelder Oslo Børs og generelt, sier han.