Billion-dollar band

Publisert: 13. november 2002 kl 13.22
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Noe må Mick Jagger ha fått med seg fra tiden på London School of Economics på tross av at mesteparten av tiden gikk med til å slå gitarriff sammen med Keith Richard. For makan til evne til å melke markedet finnes knapt i rockeverdenen.

På det amerikanske økonomimagasinet Fortunes liste over de mest innbringende rocketurnéer i Nord-Amerika tar Rolling Stones tre av de fem øverste plassene. På topp troner Voodoo Lounge-turnéen fra 1994 med vel 121 millioner dollar - eller ca. 910 millioner kroner. Og nå er de i gang med en ny turné over there.

Nylig slapp Stones en ny CD hvor kun 4 av de 40 låtene var nye. For øvrig var det gode gamle låter som er gitt ut på diverse samleplater flere ganger tidligere. Men fansen kjøper dem - igjen og igjen. Og Mick og Co får penger i kassa.

Og nå vil den avhoppede Stones - Bill Wyman - også ha sitt. I forrige uke verdenslanserte han boken om Stones’ historie (se faksimile). Her hjemme er det Damm som gir ut kolossen av et praktverk i rockehistorien. Til tross for at han forsøker å gi et positivt bilde av sine tidligere bandkolleger, skinner det igjennom at han ikke hadde helt sansen for Micks vei mot suksessen. Blant annet forteller Wyman i boken at Mick og Brian Jones ofret den «ukjente Stones» - Ian «Stu» Stewart - etter at manageren Andrew Loog Oldham mente han ikke hadde det riktige utseendet. Bill Wymans bok er spekket med inside stories om «Verdens største rockeband».


De mest innbringende USA-turnéer:

1. Voodoo Lounge, Rollig Stones, 1994: 910 mill. kroner.

Saken fortsetter under annonsen

2. Elevation, U2, 2001: 825 mill. kroner.

3. The Division bell, Pink Floyd, 1994: 780 mill. kroner.

4. Steel Wheels, Rollig Stones, 1989: 738 mill. kroner.

5. Bridges to babylon, Rolling Stones, 1997: 672 mill. kroner.

Kilde: Fortune.