Åsnes mot

Publisert: 13. oktober 2003 kl 12.02
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Åsne Seierstads kjendisstatus har åpnet et nytt marked for henne - foredragsmarkedet. Ingen innslag på Reiselivsdagene samlet så mange tilhørere som Åsne da hun skulle fortelle reiselivsfolkene "hvordan tørre å våge og stole på sitt eget mot".

- Det gjelder å finne ut hvem man er, sa den berømte journalisten.

Hun beskrev seg selv som en bråkete, men flink, skoleelev, som utviklet seg til en voksen person som har funnet ut at livet består av å utfordre grensene sine, litt etter litt. Seierstad sluttet i Dagsrevyen og dro for å dekke konflikten på Balkan mot sine kollegers gode råd. De advarte henne også mot å dra til Afghanistan fordi ingen mann i Afghanistan kunne se en kvinne i øynene, så det var ikke mulig for henne å gjøre en journalistjobb der. Men når hun først var der, hva ga henne mot til å bli når det virkelig ble alvor og de fleste journalister forlot landet? Beslutningsvegring, hvis vi skal tro henne. Til slutt hadde hun somlet så lenge at det var for sent å dra.

Også her hjemme kreves det mot av Seierstad.

- Du må ha mot til å møte kritikerne dine. Det er lett å velge å bli hjemme i stedet. Og så må du ha mot til å sette en stopper for deltakelsen din i slike debatter, sa krigsreporteren, som vi antar har en markedsverdi på rundt 20.000 kroner per foredrag.

Saken fortsetter under annonsen