Aksjer og flaks

Publisert: 9. februar 2003 kl 15.53
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Aksjemeglerne mener stort sett at deres beste avgjørelser er bygget på solide kunnskaper og reflektert analyse. Men mange innrømmer gjerne at de også følger instinkt og noen ganger også humør. Noen meglere er mer villige til å kjøpe på fredager og på solskinnsdager, for eksempel. Nylig hevdet megleren Nassim Taleb i sin bok Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in the Market and in Life at de beste aksjemeglerne rett og slett hadde flaks.

Nå hevder imidlertid Richard Wiseman, en psykolog ved University of Hertforshire, at mye av denne «flaksen» kan læres. Han har studert mer enn 400 heldige og mindre heldige aksjemeglere og mener sistnevnte kan faktisk lære en del av førstnevnte gruppe.

Og det er gode nyheter. For aksjemarkedene i verden ser ikke altfor lyse ut for øyeblikket. Krigen mot Irak og lav global økonomisk vekst - samt deflasjonstrussel - truer aksjene i 2003, mener en fersk analyse fra investeringsbanken JPMorgan Fleming.

I USA kommer aksjemarkedet trolig til å levere lavere vekst enn det burde på grunn av altfor mange optimistiske salgsprognoser , mens Europa vil merke den svake veksten i USA, mener JPMorgan Fleming.

Men det finnes også gode nyheter: Avgjørelsen fra den europeiske sentralbanken (ECB) om å senke renten med 0,5 prosent vil hjelpe tiltroen til økonomiene og teknologiaksjene kan være på vei oppover i større grad.

-Resultatene fra teknologi og telekom-sektorene som var bedre enn forventet kan tyde på at det verste er over når det gjelder prisfastsettingen på aksjene, sier JPMorgan Fleming i sin analyse.

De mener også at aksjemarkedene i Asia (minus Japan) har stort potensial.

Saken fortsetter under annonsen