Akevittavtale 75 år

Publisert: 18. februar 2003 kl 14.10
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Wilhelm Wilhelmsens tradisjon med å frakte linieakevitten fyller 75 år denne måneden. Rederiets fartøy Tungsha fraktet de første flaskene den 1. august 1927 og returnerte til Norge 12. februar 1928. I mellomtiden hadde Tungsha seilt frem og tilbake til Australia.

Det var Vinmonopolet, som startet i 1927, som tok initiativet til avtalen. Ifølge rederiet betalte polet kun frakten til Australia, mens hjemreisen var gratis (og god PR for Wilhelmsen).

Men den aller første flasken med akevitt som krysset equator skjedde faktisk så tidlig som 1805, ifølge markedsdirektør Christian Brink i Arcus, selskapet som i dag har avtalen med Wilhelmsen-rederiet.

-Avtalen er viktig for oss. Det skjer noe underveis som ikke kan simuleres i fabrikkforhold, sier han.

Prosessen innebærer at flaskene fraktes i spesial-lagde sherry-kister som legges på dekk på båtene slik at de kan merke mest mulig de forskjellige klima-forhold under ferden. Andre viktige faktorer er skipets naturlige fremdrift over havet og aromaen som kommer ut av kistene.

-Det gir hele produktet den riktige avrundingen og farging, sier Brink.

Årlig fraktes rundt 1,2 millioner liter i 1,7 millioner flasker på 2,400 fat, ifølge Brink.

Saken fortsetter under annonsen

Før Wilhelmsen kom inn i bildet, hadde diverse andre rederier på vegne av Lysholm-fabrikken fraktet akevitten frem og tilbake. Tradisjonen begynte ved en tilfeldighet da de første skipet planla å selge akevitten i Karibien. Salget mislyktes og skipet måtte frakte flaskene tilbake.

-Da oppdaget man effekten reisen hadde hatt, sier Brink.