130 millioner fra Eurofighter

Publisert: 28. oktober 2003 kl 15.21
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Eurofigher er et mulig nytt fly når Norge skal velge ny kampflytype i 2008. Jagerflyprodusenten har nylig inngått avtaler for til sammen 130 millioner kroner med fire norske selskap. Avtalene er kommet i stand uavhengig av om Norge vil kjøpe Eurofighter eller ikke. Jagerflyselskapet hevder at avtalene gir de norske bedriftene muligheter for vekst og kunnskapsoverføring, pluss markedsadgang til det globale markedet.

- Dette er ikke bare gode intensjoner, men konkret arbeid som allerede har startet. Partnerne bak Eurofighter er imponert over norske høyteknologiske bedrifters kapasitet, og ser frem til å fortsette vårt gode samarbeid med norske kompetansebedrifter, sier David Hamilton hos Eurofighter.

Det er Ericsson i Asker, Thales Communications i Oslo, Kongsberg Defence & Aerospace på Kongsberg og Triad i Oslo som nå blir Eurofighter-partnere. I tillegg er Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) involvert. Thales Communications’ avtale er størst, med en verdi på drøye 50 millioner kroner. Selskapet skal utvikle avanserte systemer for innsamling og lagring av vedlikeholdsdata.

Det er Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland som står bak Eurofighter. I første omgang skal det produseres 620 fly, som vil utgjøre ryggraden i NATO og de europeiske flyvåpen de neste 30 år. Det norske jagerflykjøpet har en kostnadsramme på 40-50 milliarder kroner og vil være fastlands-Norges største investering noensinne.

Saken fortsetter under annonsen