«Scandinavian Link» våkner til liv igjen

Publisert: 16. oktober 2002 kl 14.23
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Den gamle industrireiser og Statoil-sjef Arve Johnsen (bildet) brenner nå for et nytt storprosjekt: Norsk gass til Skandinavia. Det til tross for at det har gått litt tid siden noen tok til orde for å transportere norsk gass over vår østlige grense. Det ville rett og slett ikke bli lønnsomt, volumet ville være for lite.

Men under tittelen «norsk-svensk energisamarbeid - erfaringer og perspektiver» ble idéen om en gassrørvariant av den gyllenhammarske veivisjon om en «Scandinavian Link» sjøsatt. For vi transporterer allerede naturgass til Emden på kontinentet, som vi gjør det til vestkysten av Sverige. Hvorfor ikke transportere gassen fra Emden, opp til Danmark, videre til Vestkysten av Sverige, til Oslo og Østlandsområdet - kanskje til Stockholm?

For svenskene trenger å erstatte sin tunge energibærer, kjernekraften, fortalte han svenske næringslivstopper med Jacob Wallenberg i spissen.

Så får vi se om svenske finanstungvektere vil være med? men Johnsen var i alle fall ærlig: På spørsmål om han mener det er viktig for Sverige å motta russisk gass, var svaret entydig: Som svenske ville jeg helt klart sagt ja til å øke konkurransen på denne måten.

Saken fortsetter under annonsen