Ingen fare for rettssikkerheten

Publisert: 10. november 2003 kl 09.34
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Konkurransetilsynet ser ikke på forslaget om ny konkurranselov som noen fare for rettssikkerheten. Snarere tvert i mot, mener tilsynet.

Advokat Sigurd Knudtzon (bildet) gikk i forrige nummer av Økonomisk Rapport hardt ut mot forslaget om ny konkurranselov. Han frykter nemlig at den nye loven vil svekke folks rettssikkerhet. Lettere tilgang til ransaking av private hjem, bruk av dobbet straff, samt strukturelle tiltak som splittelse av bedrifter vil ifølge Knudtzon bli noen av konsekvensene dersom lovforslaget blir vedtatt.

Konkurransetilsynet er imidlertid av en helt annen oppfatning.

- Dagens regler om bevissikring videreføres i den nye loven, men i tillegg foreslås det å gjøre reglene om bevissikring i private hjem strengere. Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som har utarbeidet lovforslaget, ønsker å lovfeste retten til husundersøkelser dersom det er særlig grunn til å anta at bevis oppbevares i boligen. Dette kommer i tillegg til kravet om at det må være rimelig grunn til å forvente at loven er brutt. Den nye regelen stiller derfor strengere vilkår enn etter dagens regler, skriver Konkurransetilsynet i en kommentar.

Konkurransetilsynet hevder også at retten til å ta med seg originaldokumenter uten å la papirenes eier ta kopier, er helt nødvendig. Grunnen til dette, mener tilsynet, er at det blir vanskeligere for bedriftene å samordne sine forklaringer uten kopier.

Tilsynet er heller ikke redd for at lovforslaget vil bryte med den europeiske menneskerettighetsdomstolens forbud mot dobbelt straff.

- Det er helt klart at et foretak ikke både kan ilegges sivilrettslig og strafferettslig bot for samme forhold, skriver tilsynet.

Saken fortsetter under annonsen

Retten til å bruke strukturelle virkemidler -som å pålegge partene å selge seg ut av et konkurrerende selskap, eller å pålegge et foretak å skille ut deler av virksomheten - blir også forsvart av tilsynet.

- Etter Konkurransetilsynets oppfatning vil strukturelle tiltak i visse situasjoner kunne være det eneste virkemiddelet som effektivt kan bringe det ulovlige forholdet til opphør, skriver tilsynet, som legger til at slike tiltak bare skal brukes der andre sanksjoner ikke vil være egnede eller tyngre å bære for foretaket.

Også Arbeids- og Administrasjonsdepartementet tilbakeviser at den foreslått loven truer rettssikkerheten. - Rettssikkerheten for foretakene ivaretas gjennom strenge vilkår for slike pålegg, og adgangen til klagebehandling og domstolsprøving av pålegget, skriver politisk rådgiver Nils-Ola Widme i et leserinnlegg i Økonomisk Rapport.