Makteliten langer ut mot «eliten»

Publisert: 16. november 2016 kl 09.35
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.31

Sylvi Listhaug har begynt å blogge, og reaksjonene har ikke uteblitt. Kanskje ikke overraskende når hun langer ut mot «feministeliten» på venstresiden.

Listhaug lanserer sitt inntog i bloggosfæren med en slags mamma-blogginnlegg. Hun forteller at hun og mannen har vært på ultralyd, og kan avsløre at det blir en gutt. Videre går hun altså i strupen på det hun omtaler som «feministeliten»:

«Det er så mange «eksperter» som skal fortelle oss vordende foreldre hva som er rett og galt. Også når det kommer til foreldrepermisjon, og hvordan den skal fordeles. Spesielt venstresiden med feministeliten tror de har definisjonsmakt på hva som er moralsk riktig og galt, og er fryktelig glad i å bestemme over oss».

Appellerer til maktmisnøye

Listhaug utdyper ikke hvem som utgjør denne såkalte «eliten». Det trenger hun ikke. Hun vet at en slik ullen definisjon appellerer til en velgermasse som føler en noe ullen og udefinert misnøye med makta. De som føler seg fremmedgjort av kommentarene i hovedstadsavisene, og som syns de sitter langt unna beslutningsprosessene.

Men husker de at det er en minister som skriver at hun er «lei av at eliten skal fortelle folk hva som er riktig og galt»? En minister som nylig fant navnet sitt på listen over Norges mektigste, i en bok som het, nettopp, «Makteliten».

Elite? Neppe.

En av dem som kanskje er en del av den såkalte «feministeliten» på venstresiden er Madeleine Schultz, redaktør det feministiske nettstedet Under arbeid og kommentator i Dagbladet. Hun er uttalt feminist, og deltar aktivt i debatten, men har hun faktisk påvirkningskraft uttover spaltelinjene? Feminist på venstresiden? Helt klart. Elite? Neppe.

«Hun bor i et flott hjem, på Oslos beste vestkant (jeg så bildene i Se og Hør), mens jeg leier en ettroms nederst på Løkka til blodpris», skriver Schultz i Agenda Magasin. Det er ikke bare din materielle velstand som avgjør om du er elite eller ei, det handler også om mindre målbare goder som innflytelse og nettverk. Men i mine øyne er skribenter som Schultz, eller meg, langt fra elite. Jeg skulle gjerne visst hvem det så var som utgjorde den feministiske eliten som forsøker å styre livene våre.

– Mange har holdninger om at politikere er en slags elite i samfunnet, som står langt fra folket. Jeg ønsker å motbevise dette, sier Listhaug til Dagbladet.

Men så lenge hun blir kjørt frem og tilbake fra Slottet i svarte biler og omgir seg med rådgivere, er Listhaug, enten hun vil det eller ikke, en del av makteliten. Det kan hun mislike så mye hun vil. Imens kan hun gi sine lesere en klarere definisjon av hvem det er hun kritiserer.