Frankrike leder an teknologisk i Europa

Publisert: 16. juli 2015 kl 22.20
Oppdatert: 17. juli 2015 kl 09.57

"Tingenes internett" gjør snart innpass i huset ditt. Den litt teite, men ganske treffende termen beskriver hvordan maskinene rundt oss, kjøleskapet og termostaten for eksempel, i stadig større grad blir utstyrt med databrikker og tilkoblet nettet. Tingene blir smartere og de lytter til oss.

Likevel kan det virke som vi har hørt snakk om smarte ting i tiår snart. De som var veldig tidlig ute og har fulgt med på sånt i alle år,  har faktisk hørt snakk om det i tiår, utrykket tingenes internett ble første gang brukt av oppfinneren Kevin Ashton i 1999

Det er særlig i boken The second Machine Age av Erik Brynjolfsson og Andrew McAfee at de mest overbevisende argumentene lanseres for at nettopp tingenes internett skal løfte oss ut av det mange mener er en produktivitetskrise. Brynjolfsson og McAfee tror datamaskinen skal gjøre det samme for hjernearbeid som dampmaskinen gjorde for manuelt arbeid. Men nå har vi hatt datamaskiner i flere generasjoner, og likevel har ikke produktiviteten og den økonomiske veksten økt like mye som i tiden etter at dampmaskinen ble funnet opp. 

Men Brynjolfsson og McAfee tror ekstrem vekst er like rundt hjørnet. De tar utgangspunkt i matematikken bak eksponensiell vekst. Hvis det tar 1,5 år å doble regnekraften i en prosessor, noe det har gjort historisk sånn omtrentlig, og man begynner på et ganske lavt nivå en gang på femtitallet, så har de regnet seg frem til at det først  var i 2006 at den eksponsielle kurven virkelig begynte å skyte i været. Faktisk var det slik, hevder de, også for dampmaskinen. Effekten av den innovasjonen var heller ikke merkbar før det var gått over førti år.

I Financial Times kom det er, kanskje for noen, en litt overraskende sak i går. Det viser seg at det er Frankrike, landet med de mange streikene, som leder an på den teknologiske fronten i EU. I forrige måned åpnet president Francois Hollande Europas største senter dedikert til "tingenes internett" eller IoT. Innen 2020 spår man at mellom 26 og 50 milliarder IoT-enheter kommer til å være koblet til nettet.

Det nye senteret skal i første omgang huse 60 IoT-selskaper. FT skriver at over de siste årene har Frankrike gått fra å være en teknologisk nobody til å være nummer to bak USA på dette området. Bare de siste ukene har franske selskaper lansert Netatmos Welcome; et sikkerhetskamera som gjenkjenner ansikter, Triby; et kjøkkenbasert kommunikasjonssenter for familien (hva nå det måtte være?), og Kolibree er en nettkoblet tannbørste slik at foreldre kan følge med på barnas tannpuss over mobilen. Som klart er å foretrekke enn å selv måtte tre inn på badet.

Alle disse dingsene kommer helt sikkert også til å samle på data om oss og selge det videre, i hvert fall helt til noen finner opp en kryptert tannbørste.