Bekymret for kemnerreform

Publisert: 10. mars 2015 kl 09.25
Oppdatert: 10. mars 2015 kl 09.29

Forrige uke gikk høringsfristen ut for forslaget om å flytte ansvaret for innkreving av skatt fra kommunene til Skatteetaten. Høringssvarene deler positive faginstanser og negative kommuner i synet på reformen. 

Til Aftenposten uttaler finansminister Siv Jensen at det vil være veldig synd hvis vi ikke får realisert det hun nå kaller et av de viktigste tiltakene for å bekjempe svart arbeid. 

Med det har hun vridd litt på retorikken rundt reformen som tidligere ble solgt inn som et antibyråkratiserings- og innsparingstiltak.

Hun har grunn til å være bekymret. Allerede før høringsrunden ble avsluttet, kunne Dagens Perspektiv konstatere at hun ikke hadde soleklar støtte for reformen blant samarbeidspartnerne KrF og Venstre.

Kommunene er en tøff motstander i denne saken. De har vanskelig for å forstå at de fratas en kommunal oppgave i forkant av kommunereformen - som nettopp har til hensikt å gi dem flere oppgaver. Dessuten er skatteinnkrevingen på kommunal hånd allerede svært effektiv. Noen vil sågar hevde at det ligger en risiko for mindre effektiv skatteinnkreving når den flyttes.

Finansministerens svarte dette på de nevnte utfordringene da vi skrev om det sist måned.

For Siv Jensen har hastverk. I en kronikk i Dagsavisen skriver skatteoppkreveransatt Terje Rolstad at regjeringen gambler med hundrevis av distriktsarbeidsplasser. Rolstad mener det er et paradoks at en regjering som har godt til valg på mer makt til kommunene, så sterkt fronter en sak som fører til mer sentralisering og mindre lokal makt. 
 
Paradokset er at det sentrale statsbyråkratiet fortsetter å ese ut under blåblått styre. For i et allerede effektivisert kommunalt kemnerkorps skal det ytterligere kuttes 40 prosent. Stortinget må stanse denne eksperimentelle risikobehandlingen, heter det i kronikken. 
 
– Det gir ingen effekt å teste ut slankemedisin til en del av forvaltningen som verken eser ut eller har voksesmerter, men som slanker seg selv. I Danmark og Storbritannia førte samme medisin til tapte inntekter og besparelsene uteble. Denne friske pasienten trenger ikke medisin, men bare litt Møllers tran for å kunne bære flere oppgaver, skriver han. 

 

Det kan ende med hestehandler for finansministeren. KrF og Venstre har ordlagt seg negativt, men i  svært forsiktige ordelag til nå. Skattesmellen kan fortsatt unngås, men den kan bli dyr.